tirsdag 18. november 2008

irriterende antivirus

Når programvaren som skal beskytte oss, bare blir til plag, slår vi den av. Dette er samme virkning som brannvarslere som piper bare vi steker mat. De kobles ut. CW har et innlegg om dette. Bransjen, her Symantec, sier de har hørt kritikken og unngått en del problemer i nyere versjoner.

Tar med et sitat for mine studenter. "- Nå har vi gått gjennom hver eneste linje i programkoden. Problemet var at vi i mange år har lagt til flere og flere funksjoner uten å tenke på hvordan det har påvirket systemresursene." Uventet problem?



friprog-senteret får penger av Heidi Grande Røys


Friprog-senteret mottar penger av fornyingsministeren. Gladmeldingen er gitt på departementets nyhetside. To millioner kroner for å være med å utvikle løsninger for utfordringene: "Jeg ønsker å stimulere til økt konkurranse på markedet for kontorprogramvare. OpenOffice utgjør i dag et godt alternativ til etablert leverandøreid programvare på området. Utfordringen for mange virksomheter i offentlig sektor er at fagsystemer, for eksempel innen regnskap, økonomi eller arkiv og OpenOffice ikke fungerer optimalt sammen. Bevilgningen skal bidra til løsninger på dette", sier Heidi Grande Røys.

Meldingen skriver også enkelt og godt om Open Office og Fri programvare:

OpenOffice
OpenOffice er en fri (åpen og gratis) kontorpakke - oversatt til bokmål, nynorsk og mange andre språk. Den er av mange ansett som en komplett løsning som dekker alle behov vanlige arbeidstakere har til kontorprogramvare. OpenOffice støtter en rekke filformater, men bruker som hovedformat den åpne standarden ODF. Regjeringen har vedtatt at blant annet ODF skal være obligatorisk når offentlige virksomheter publiserer redigerbare dokumenter.

Fri programvare
Fri programvare er som annen programvare men lisensvilkårene gir frihet til å bruke, videreutvikle og dele løsningene. Fri programvare er ikke nødvendigvis gratis. Kostnadene beløper seg blant annet til utvikling og drift, men er ikke bundet verken til tradisjonelle lisenskostnader eller bestemte leverandører.

Flott at det satses her, men det går utrolig seint. Håper jo og ønsker å tro at når det offentlige viser vei, vil vi " komme sigende etter". Men Microsoft har fortsatt "taket på" oss.

onsdag 5. november 2008

viktig diskusjon om streaming og åndsverklov

Det foregår en interessant diskusjon om beskyttelse av åndsverk i forbindelse med framvisning av klipp fra YouTube. Det er på Paulus sykehjem at de har vist mimreinnlegg. JonblOGG skriver om diskusjonen der Olav Torvund oppsummerer og deltar i diskusjonen i sitt blogginnlegg. I kommentar påpeker f.eks. Erik Newth at det er lovbrudd å oppfordre andre til å legge ut mimreklipp. "Når kastanjene blomtrer i Bygdø Allè" vil f.eks. ikke være fri før 2062, når tekstforfatteren Gunnar Kaspersen har vært død i 70 år. Mye på YouTube er uten opphavspersonens samtykke.

Les bloggen og bli klokere. Jeg brukte den i undervisning av "Lover og regler" i Bachelorstudiet i IT ved HiF i går. De lærerer helst sikkert mer om loven ved å følge en slik diskusjon om lovteksten om en konkret hendelse enn bare å lese loven :) Så takk for den.