tirsdag 18. november 2008

friprog-senteret får penger av Heidi Grande Røys


Friprog-senteret mottar penger av fornyingsministeren. Gladmeldingen er gitt på departementets nyhetside. To millioner kroner for å være med å utvikle løsninger for utfordringene: "Jeg ønsker å stimulere til økt konkurranse på markedet for kontorprogramvare. OpenOffice utgjør i dag et godt alternativ til etablert leverandøreid programvare på området. Utfordringen for mange virksomheter i offentlig sektor er at fagsystemer, for eksempel innen regnskap, økonomi eller arkiv og OpenOffice ikke fungerer optimalt sammen. Bevilgningen skal bidra til løsninger på dette", sier Heidi Grande Røys.

Meldingen skriver også enkelt og godt om Open Office og Fri programvare:

OpenOffice
OpenOffice er en fri (åpen og gratis) kontorpakke - oversatt til bokmål, nynorsk og mange andre språk. Den er av mange ansett som en komplett løsning som dekker alle behov vanlige arbeidstakere har til kontorprogramvare. OpenOffice støtter en rekke filformater, men bruker som hovedformat den åpne standarden ODF. Regjeringen har vedtatt at blant annet ODF skal være obligatorisk når offentlige virksomheter publiserer redigerbare dokumenter.

Fri programvare
Fri programvare er som annen programvare men lisensvilkårene gir frihet til å bruke, videreutvikle og dele løsningene. Fri programvare er ikke nødvendigvis gratis. Kostnadene beløper seg blant annet til utvikling og drift, men er ikke bundet verken til tradisjonelle lisenskostnader eller bestemte leverandører.

Flott at det satses her, men det går utrolig seint. Håper jo og ønsker å tro at når det offentlige viser vei, vil vi " komme sigende etter". Men Microsoft har fortsatt "taket på" oss.

Ingen kommentarer: