tirsdag 9. desember 2008

dom om sitatretten


Dom falt i går i saken mellom skuespiller Gørild Mauseth og NRK. «Retten kom til at skuespillerens framføring av filmscenen åpenbart var vernet etter åndsverkloven og at dette vernet ikke ble satt til side pga sitatretten. Vilkårene for sitat var ikke overholdt. Det forelå brudd på god skikk og sitatet gikk utover det formålet betinger. Sitatretten er begrunnet i ytringsfrihet. Tingretten finner at NRKs bruk også krenket Mauseths personvern», skriver Norsk Skuespillerforbund i en pressemelding.


Vår eminente Olav Torvund skriver om dommen i bloggen sin. Han synes dommen er problematisk og går inn i den omfattende dommen. Saken handler om sitatretten. Det ble vist en samleiescene i en båt med fisk fra filmen "Brent fra frost" som skulle belyse en parodiert scene fra Kill Buljo-filmen. I dommen vurderes sitatretten, god skikk for sitat og ytringsfrihet. Det tas også hensyn til mislykkede forsøk på sitering:

"Sitatreglene omfatter også de som har et formål, men som realiserer dette på en uforløst eller direkte mislykket måte. Etter tingrettens syn fremstår Store Studios bruk av den etterfølgende frontale nakenhet heller ikke som et ubehjelpelig, mislykket eller utjenlig forsøk på å synliggjøre noen av disse tre forhold. Derimot fremstår Guttus forklaring for retten som et etterfølgende forsøk på å legge et angivelig formål, som ikke var der opprinnelig, inn i sendingen i ettertid.” side 18

Ingen kommentarer: