torsdag 28. januar 2010

plagiering i skolen - hvordan møte det?



Plagiering er stadig aktuelt tema. Hva gjør vi - skal vi kontrollere. Det finnes plagieringsverktøy som mange universiteter, høgskoler og andre skoler bruker. Det mest brukte ser ut til å være Ephorus



Etisk er det vel best å samarbeide og lære opp studentene til å sitere og skrive med egene ord. I eTikk-webben vår, skrev Conny og jeg om fenomenet i 2007. Et bloggeinnlegg, der vi implementerte egen blogg som nyheter på hjemmesiden vår, fra 23/3 07 (lenken til Stig R. Rask virker ikke) "Jon Hoem spør i bloggen sin om følgende: "Legitimerer teknisk plagiatkontroll en slapp pedagogisk praksis?" og har blant annet en lenke til Stig Roland Rask sine 10 råd om å forebygge fusk på internett. Han skriver blant annet:
  • Arbeidet er like viktig som resultatet. Legg vekt på prosessen - ikke bare på produktet.
  • Lær elevene/studentene at det er galt å fuske. Lær dem hvordan de skal bruke sitater og hvordan kildehenvisning skal foregå.
  • Aktivt valg av emne. Når elevene/studentene kan være med å velge selv vil de bli mindre fristet til å jukse.
  • Problematiser emnet i lag med elevene/studentene
  • Legg opp strukturen i lag med elevene/studentene
  • Følg opp arbeidet som gjøres
  • Samarbeid med kollegaer. Jobb tverrfaglig
  • Publiser elevenes/studentenes arbeid på internett
  • Anvend søketjenester for å sjekke arbeidet som leveres

Vi er helt enig i at plagiatkontroll ikke bare kan være en teknisk eksersis. Studentene bør læres opp, sosialiseres inn i en fornuftig praksis og måte å arbeide på."

Vi har også lenker som omhandler juks i skolen:http://etikk.hifm.no/lenker.html#annet

teller på blogg og nettsted

Jeg har nå installert en teller på noen av mine blogger og nettsteder som viser nye og gjentagende besøkende - fra http://www.statcounter.com/ Der finner jeg lett all statistikk og er godt fornøyd.

tirsdag 19. januar 2010

Åpning av Senter for IKT i utdanningen


Skrev tidligere om oppretting av nasjonalt IKT-senter.

ITU går nå inn i det nye senteret som har adresse Tromsø. Direktøren er Sylvi Barman.Jenssen. På ITUs hjemmeside finner vi at de nå tilhører Senter for IKT i utdanningen fra 1.1.10 og " Senter for IKT i utdanningen skal arbeide aktivt for at IKT bidrar til økt kvalitet i opplæringen, styrket læringsutbytte og bedre læringsstrategier hos barn, elever og studenter. Dette innebærer å arbeide for at utdanningssektoren bedre utnytter potensialet som ligger i IKT for utdanning, læring og innovasjon gjennom en helhetlig tilnærming til feltet IKT i skolen. Senteret skal også samle og gjøre tilgjengelig informasjon om utdanning og yrke, og gi støtte ved valg av utdanning og karriere.

Senter for IKT i utdanningen er en sammenslåing av utdanning.no, ITU, UNINETT ABC, samt noen oppgaver som tidligere ble utført av Utdanningsdirektoratet og Kunnskapsdepartementet. Senteret ble foreslått gjennom stortingsmelding nr. 31 (2007-2008) Kvalitet i skolen. Senteret vil ha hovedkontor i Tromsø, med avdelingskontor i Oslo. Sylvi Barman-Jenssen er tilsatt som direktør for senteret. "
Senteret har åpning 20. januar, med foredrag fra 19.januar av elever og andre. Vi kan delta i foredragene over Internett. De har hjemmeside, som vel får mye spennende innhold og er kommet på Wikipedia. Det skal bli spennende å følge senteret og se om det fyller mine behov.

fredag 15. januar 2010

Gratulerer Bent!!!


Bent Kamsvåg - jeg er så heldig å ha han som student i IKT for lærere. Visste jo at han var en habil friidrettsmann, men at han var så god :) Altaposten og Finnmark Dagblad skriver at han er tildelt TALENTSTIPEND fra North Energy. Gratulerer, Bent!

onsdag 13. januar 2010

bredbåndstilknytning i Norge - stor

Det er bare å lære seg det nye departementstittelen Fornyings-, dministrasjons- og kirkedepartementet og navnet på ministeren, Rigmor Åsrud, først som sist. Nyhet fra 7.1.10 Stadig flere bruker bredbånd. OECD-undersøkelse fra juni 2009 viser at Norge i dag har nærmere 1 650 000 abonnmenter. Økningen har vært på 90 000 på ett år. Bare Danmark (37%) og Nederland (38,1%) har flere bredbåndsabonnement i forhold til folketallet. 34,5% av befolkningen har bredbåndsabonnement, hver tredje person i Norge. Vi vet at flere personer i en husstand er knyttet til samme abonnement, og Statistisk sentralbyrå (SSB) melder at 78% av alle husstander i Norge har bredbåndsabonnement (2.kvartal 2009).

SSBs tall inkluderer også mobilt bredbånd. De finner at de som har mobilt bredbånd også har fast tilknytning.

Vi merker det i undervisningssammenheng at det nå er få (eller kanskje ingen?) som ikke har Internettilgang hjemmefra. Tidligere måtte de på jobb for å ha tilgang. Hva betyr disse tallene for tilgjengeligheten i Norge? Hvem har ikke tilgang?

fredag 8. januar 2010

innlegg på prosjektblogg

Nå skal aktiviteten ved HiF registreres på ForskDok og jeg har, når jeg var så godt i gang, oppdatert bloggen og nettstedet som hører til forskningsprosjektet "Teknologi i nord. En kompetanseskaper for en fremtid i nord"

Som formidling fra prosjektet "Teknologi i nord" hadde vi to innlegg på Forskningsdagene 2009: - ett i Hammerfest 23.09.09 og ett i Alta 24.09.09. Birgitte Bentsen og meg, Liv Byrkjeflot, sammen med elever og lærere ved skoler i den aktuelle byen. Se teknologiinordinnlegg. Se Bibsys: Hammerfestinnlegg og Altainnlegg

Som formidling av forskning fra prosjektet "Teknologi i nord" gjennomførte Liv en "Oral presentation" ved ESERA 2009 i Istanbul: "The use of Web-logs in Discussions on conceptual knowledge". Det var to medforfattere - Dag Atle Lysne og Margaret Lloyd. Se ellers teknologiinordblogg og Bibsys

Nettstedet til prosjektet "Teknologi i nord. Teknologi og design som en kompetanseskaper for fremtid i nord. " med tilhørende nyhetsblogg http://teknologiinord.blogspot.com Bibsys: prosjektet og nettstedet

Nettstedet eTikkweb Dette nettstedet blir ikke oppdatert videre.

Nettstedet til prosjektet "Spill og læring" http://dkspill.hifm.no/