onsdag 9. september 2009

frie digitale læremidler for videregående skole

ndla.no (Nasjonal digital læringsarena) er nå klar med noe innhold i digitale lærebøker. Nederst på sida finner du mulighet for å teste om nettleseren din har de rette programtilleggene. 

ITU har samlet noe debatt om digitale læremidler som gikk tidligere i år. Mange er nok redde for at dette bare blir et sparetiltak for fylkeskommunene.  Alle elevene i videregående skole har egen bærbar maskin og nå digitale lærebøker. Digitale lærebøker må vel være flerdimensjonale tekster. Er det slik at alle unge leser lett på datamaskina eller tar de utskrifter for å kunne sitte med blyant i hånda mens de leser, slik jeg foretrekker? Papirboka er den død eller ønsker vi begge deler?

4 kommentarer:

Anne-Kari sa...

Det jeg ser som fordel med digitale læremidler er mulighet for animasjon, flere bilder og kanskje koblinger mot mer forklaringer og evnetuelle videosnutter. Men en helt bok-fri skole ligger forhåpentlig langt frem i tiden.

Bernt sa...

Verden går fremover. Med digitale lærebøker leser vi på en annen måte. Vi leser sakterer (som er en stor ulempe), er mer selektert og har muligheter for animasjoner, hyperkoblinger ect.
Jeg trur dette er som alt annet nytt, skremmende for de som er vant med den "gamle" metoden. Dette krever litt vilje til omstilling fra oss som lærere.
Men dette er fremtiden, -trur jeg.

Liv sa...

Jeg er skeptisk til lesing uten blyanten :)Hvordan leser dere unge fagtekster? Jeg opplever jo at studentene lager notater direkte på datamaskina, så noe endrer seg.

Har noen hørt om undersøkelser som viser leseferdigheten på skjerm og/eller om leseegenskapen endrer seg hos de unge sammelignet med oss gamle?

Pirttimäki`s hytteblogg sa...

Æ trur dagens onga og ungdom blir ikke å ta opp så mange bøker får å finne fagstoff.På en måte e det no godt å skrive det med hånd, men æ vet no ikke. Verden e i stadig utvikling. Æ hadde ikke trudd at pc kunne bli så små..tenke på det første "monstre" æ hadde...