torsdag 28. januar 2010

plagiering i skolen - hvordan møte det?



Plagiering er stadig aktuelt tema. Hva gjør vi - skal vi kontrollere. Det finnes plagieringsverktøy som mange universiteter, høgskoler og andre skoler bruker. Det mest brukte ser ut til å være Ephorus



Etisk er det vel best å samarbeide og lære opp studentene til å sitere og skrive med egene ord. I eTikk-webben vår, skrev Conny og jeg om fenomenet i 2007. Et bloggeinnlegg, der vi implementerte egen blogg som nyheter på hjemmesiden vår, fra 23/3 07 (lenken til Stig R. Rask virker ikke) "Jon Hoem spør i bloggen sin om følgende: "Legitimerer teknisk plagiatkontroll en slapp pedagogisk praksis?" og har blant annet en lenke til Stig Roland Rask sine 10 råd om å forebygge fusk på internett. Han skriver blant annet:
  • Arbeidet er like viktig som resultatet. Legg vekt på prosessen - ikke bare på produktet.
  • Lær elevene/studentene at det er galt å fuske. Lær dem hvordan de skal bruke sitater og hvordan kildehenvisning skal foregå.
  • Aktivt valg av emne. Når elevene/studentene kan være med å velge selv vil de bli mindre fristet til å jukse.
  • Problematiser emnet i lag med elevene/studentene
  • Legg opp strukturen i lag med elevene/studentene
  • Følg opp arbeidet som gjøres
  • Samarbeid med kollegaer. Jobb tverrfaglig
  • Publiser elevenes/studentenes arbeid på internett
  • Anvend søketjenester for å sjekke arbeidet som leveres

Vi er helt enig i at plagiatkontroll ikke bare kan være en teknisk eksersis. Studentene bør læres opp, sosialiseres inn i en fornuftig praksis og måte å arbeide på."

Vi har også lenker som omhandler juks i skolen:http://etikk.hifm.no/lenker.html#annet

4 kommentarer:

Anne-Kari sa...

Dette var nyttig lesing. Jeg var ikke klar over at det fantes verktøy for å sjekke plagiering. Selv har jeg brukt søkemotoren Google når jeg har sjekket elevbesvarelser for kopiering. Da har jeg ganske enkelt klippet ut en del av et par setninger og limt det inn i søkefeltet med anførselstegn i start og slutt.

Det viktigste er nok som du skriver, å lære elevene å bruke informasjonen de finner på nett, uten å kopiere ved klipp og lim. Da vil de også lære noe om emnet de jobber med.

Bernt sa...

Dette var en bra artikkel med mye god informasjon(",

Anonym sa...

how are you?

Definitely gonna recommend this post to a few friends

Anonym sa...

Hey - I am really happy to find this. cool job!