onsdag 1. desember 2010

STEM 2010-konferanse i Brisbane

STEM in Education...

Da har jeg deltatt i den foerste STEM-konferansen og er fortsatt i Brisbane (derfor ikke norsk tastatur). STEM staar for Science, Technology, Engineering og Mathematica i Education. Saa det nye er aa integrere disse fagene i skolen. Konferansen var i Brisbane 26. og 27. november med mange interessante framlegg.  Kan finne mer paa konferansen webside: http://stemconference.com.au/ Margaret og jeg presenterte noen resultat fra vaar forkning: Byrkjeflot, Lloyd og Lysne: Discussions on Conceptual Knowledge and the use of Blog. Vi jobber fortsatt med aa avslutte artikkelen som skal publiseres etter konferansen. det er en fin maate aa jobbe paa, faar godkjenning for aa delta med et abstract og maa levere en foreloepig artikkel foer konferansen. Etter fagfellekommentarer og jobbing med konferanseframlegg + kommentarer fra publikum blir forhaapentligvis artikkelen bedre.
 
Brisbane - fasinerende med et tett senter med hoeyhus og elva som er saa sentral. Gang- og sykkelstier langs elva er veien til og fra jobb for mange og trimturer. Drikkefontener over alt, du trenger ikke kjoepe kjoepevann! TransLink goCard kan brukes paa alle kommunikasjonsmidler, uansett buss, baat eller tog. Forenkler reisinga mye, ikke mye plunder og heft med betaling. men saa er jo Brisbane en by paa 1,9 millioner. Saa gaar sola fra oest mot nord saa til vest :)

tirsdag 31. august 2010

IKT for lærere 2010 - blogger

For enkelt å samle alle bloggadresser, skriver jeg de inn her etter hvert som de dukker opp. Det blir artig å se hvordan dere utvikler dem.

Vibeke: http://villbelle.blogspot.com/
Roger: http://reisaroger.blogspot.com/
Sven Magne: http://www.svensin.blogspot.com/
Merete : http://meretedaniloff.blogspot.com/
Sara Inger: http://lisbetheira.blogspot.com/
Katrine E.: http://katrinesiktblogg.blogspot.com/
Alf Bjørnar: http://aberikse.blogspot.com/
Liselotte: http://licl8.blogspot.com/
Torill: http://2rills.blogspot.com/
Kine: http://bloggerkine.blogspot.com/
Yvonne: http://yvonnesiktblogg.blogspot.com/
Lisbeth: http://megmittogmine-lishen.blogspot.com/
Helene Marie: http://helenesiktblogg.blogspot.com/
Thorstein: http://thorsteinhernes.blogspot.com/
Ellinor: http://ellinoriversen.blogspot.com/
Cathrine: http://cathrinesit-blogg.blogspot.com/
Greta: http://grethasiktblogg.blogspot.com/
Wenche: http://wenche-bloggenmin.blogspot.com/
Linda K.: http://lindasit-blogg.blogspot.com/
Katrine L.: http://katrinesstudentblogg.blogspot.com/
Trine: http://trinemathisen.blogspot.com/
Reidun: http://reidunsblogg-reidun.blogspot.com/
Espen: http://espen-mikalsen.blogspot.com/
Eva: http://evamikk.blogspot.com/
Karin: http://karinmoeng.blogspot.com/
Hanne N.: http://vaniljeduft.blogspot.com/
Hanne: http://hannenilsen.blogspot.com/
Ann Charlott: http://anncharlottn.blogspot.com/
Trond: http://www.trondikt.blogspot.com/
Veronica: http://veronicasit.blogspot.com/
Sten M.: http://stenmsinblogg.blogspot.com/
Lill Hege: http://lillhegesblogg-lill-hege.blogspot.com/
Silje: http://siljes-siljes.blogspot.com/
Inger: http://ingersolberg.blogspot.com/
Frode: http://frodesikt.blogspot.com/
Roger:  http://rogersund.blogspot.com/
Merethe: http://mps-merethesblogg.blogspot.com/
Pia: http://lundsvensen.blogspot.com/
Nina: http://ninasiktblogg.blogspot.com/

mandag 23. august 2010

IKT for lærere 1 2010 - Høgskolen i Finnmar

hei studenter - Vi starter opp denne uka, i løpet av torsdag kommer de første arbeidsoppgavene. Vi ble plutselig en stor klasse, 43 stykker er tatt opp og nå er det satt stopp for inntak, så gled deg over at du kom i tide! Flere deltakere har meldt seg på Fronter. Nederst her kan du lese vår IKT-konsulents, Kåre Haukland, info for nye studenter. Vis deg på Fronter, så vet jeg at du har kontakt :) Dersom du trenger hjelp, send en epost til livb at hifm.no (Skriv @ istedet for at, uten mellomrom).

Det blir samling i uke 37 som ikke er obligatorisk. Du kan lese i studieplanen hva som er krav i studiet. Samlingen er en fin måte å bli kjent ansikt-til-ansikt med noen av de du skal gå i klassen. Dessuten få litt mer håndfast støtte og hjelp. Det første tema er datamaskinens virkemåte og delene den består av eller som vi knytter til. Se også: http://livsit.blogspot.com/2010/06/ikt-for-lrere-1-2010.html

"Får endel spørsmål rundt dette og håper at dette kan avklare noe. Vi har delt dette opp i 4 trinn:
1. Aktivering av datakonto. Her velger studenten "Mi side" fra websiden og velger "opprett datakonto".
2. Semesterregistrering. Studenten logger seg på portalen (med det nylig opprettede passord). og velger linken "stud Web". Her godkjenner studenten sin fagplan og får dermed en fagtilknytning. På bakgrunn av denne fagtilknytningen får studenten tilgang til rom i Fronter når importen til Fronter er kjørt. Denne kjøres hver natt. Slik at romtilgangen blir påfølgende dag.
3. Betale semesteravgift. Studenten finner innbetalingsgiro og KIDnr. på "stud. web" i portalen.
4. Få studentbevis. Fotograferingen og trykk av studentbevis skjer på servicetorget. Desentrale studenter må sende sin signatur på et ark for scanning, kopi av legitimasjon og passbilde til: Høgskolen i Finnmark, Follumsvei 31, 9509 Alta v/Ørjan Johansen. "

onsdag 11. august 2010

arbeidsgiver lest ansattes epost - bot fra datatilsynet

NRK opplyste i dag tidlig om at Datatilsynet har gitt bot på 15000 kr til ledelsen i Nordenfjeldske kunstindustrimuseum i Trondheim for å ha lest eposten til en langtidssykemeldt ansatt. Tidligere saker som Datatilsynet har skrevet om krever dialog med den ansatte og CW har info om de nye retningslinjene fra 1.mars 2009 om hva som kan ligge til grunn for arbeidsgivers innsyn i epost. Kan lese i CW om ansattes reaksjon på de nye retningslinjene.

Ved Nordenfjeldske kunstindustrimuseum ga ledelsen en vikar passordet til den sykes epostkonto, uten å gi beskjed til den sykemeldte. Datatilsynet finner det ytterligere graverende at innsynet ikke stoppet da Datatilsynet og klager tok kontakt med museet. Museets direktør erkjenner at den sykemeldte skulle vært informert.

torsdag 24. juni 2010

IKT for lærere 1 -2010

IKT for lærere 1 ved Høgskolen i Finnmark - nytt skoleår og nye muligheter

Det blir ikke samling før uke 37, så vi får kommunisere her og etter hvert på Fronter. Skriv gjerne en kommentar eller spørsmål om du lurer på noe.

  • Se studieplan
  • Se tidligere blogginnlegg med tidligere studenters blogger
  • Samlinger i uke 37 høsten 2010 og uke 8 våren 2011, det ser ut som IKT for lærere har falt ut av vårsamlingsplanenen. Det skal jeg få ordnet. Se samlingsplan Samlingene er i Alta og onsdag-fredag.
  • Hovedpensumboka: Vibeke Bjarnø, Tonje Hilde Giæver, Monica Johannesen og Leikny Øgrim: DidIKTikk Fagbokforlaget (finnes i to utgaver, begge kan brukes) Fagboklagets nettside

tirsdag 27. april 2010

delingslinja i Barentshavet

Svært overraskende ble det enighet mellom Norge og Russland om delingslinja i Barentshavet i dag. Utenriksdepartementet har innlegg. Vi som har levd ei stund husker optimismen fra nesten 40 år siden. Det det lille landet Norge har fått en midtdeling med store Russland - føles bra. Det var utenriksministrene som skrev under. Jonas Gahr Støre kvitrer (twitrer) - se http://twitter.com/jonasgahrstore Det ble ikke vedtatt en åpning av grensa Finnmark-Russland, men en forhandlingstanke er kanskje sådd og håper den ikke vil ta 40 år å få vedtatt.

torsdag 22. april 2010

Introducing a new Google Docs

Her er en flott video fra You Tube som viser hvordan vi kan samarbeide på Google Docs. Se og lær, mange muligheter for bruk i undervisninga.

tirsdag 6. april 2010

Dom for ID-tyveri



Avisa Varden skriver 29.03. om dom mot en 21-åring fra Bamble. Han fikk en samledom for flere forhold på 6 månderers ubetinget fengsel.Besittelse av narkotika "samt ti forsøk på å svindle til seg kredittkort og oppnå kreditt i andre sitt navn. Han var nære ved å lykkes med ID-tyveri men så viste det seg at kortselskapet sendte kortkoden rekommandert".

Dommen nevner 60 navn som er berørt av hans tyveri fra postkasser, der han stjal post. Han fjernet post med f.eks. pass og innkalling til sykehus.

NorSIS råder oss til å hengelås på postkassen. Postmannen sier at da kan hun ikke levere større sendinger. Irriterende at ennå ett av de åpne samfunns fyrtårn kanskje står for fall - det føles utrolig godt å kunne ha åpen postkasse, ikke lukke seg inn med hengelås overalt. Sikkerheten må legges på andre sider ved problemet id-tyveri. Rekomandret sending av passord funket bra her.

mandag 22. februar 2010

NORSIS - god sikkerhetsstøtte




Jeg anbefaler å abonnere på nyheter fra NorSIS. Gå inn på NorSIS og velg Epostvarsling. Nevnte nettstedet i blogginnlegg tidligere.

Siste nyhet er om Adobe reader.
"Ny oppdatering fra Adobe fjerner to kritiske sårbarheter.
I følge den årlige trusselrapporten fra Scansafe har sårbarheter i Adobeprodukter stått for 80% av alle sårbarheter i web-applikasjoner i fjerde kvartal 2009. Det letes spesielt aktivt etter nye sårgarheter i Adobeproduktene grunnet alle hullene som er avdekket den siste tiden.

NorSIS anbefaler: Oppdater til siste versjon av alle dine applikasjoner. I Adobe reader klikker du på "Hjelp" og "se etter oppdateringer""

Så enkelt kan det gjøres og i og med at Adobe reader et program de fleste av oss bruker daglig, er nok dette viktig!

torsdag 4. februar 2010

nytt nettsted - standardisering i det offentlige














difi - direktoratet for forvaltning og IKT har opprettet et nytt og nyttig nettsted Her er det mye informasjon som vi tidligere måtte skaffe oss via ulike nettsteder. Dessuten kan vi følge med på arbeidet i standardiseringsrådet og være med å påvirke.

ODF, PDF og HTML er standarder for offentlige dokumenter på nettsteder sammen med og her er kravene trådt i kraft for det offentlige. Når det gjelder utveksling av dokumenter i epost er fristen 1.1.2011.

mandag 1. februar 2010

IKT i skoleverket -studenter - forstår dere informasjonen her?

I ComputerWorld har Peter Hidas en kronikk om samarbeidsverktøy og deler utviklingen inn i genarasjoner. Se kronikken Forstår dere begrepene og ideene i kronikken? Dette er jo nært det vi har jobbet praktisk med i kurset.

torsdag 28. januar 2010

plagiering i skolen - hvordan møte det?



Plagiering er stadig aktuelt tema. Hva gjør vi - skal vi kontrollere. Det finnes plagieringsverktøy som mange universiteter, høgskoler og andre skoler bruker. Det mest brukte ser ut til å være Ephorus



Etisk er det vel best å samarbeide og lære opp studentene til å sitere og skrive med egene ord. I eTikk-webben vår, skrev Conny og jeg om fenomenet i 2007. Et bloggeinnlegg, der vi implementerte egen blogg som nyheter på hjemmesiden vår, fra 23/3 07 (lenken til Stig R. Rask virker ikke) "Jon Hoem spør i bloggen sin om følgende: "Legitimerer teknisk plagiatkontroll en slapp pedagogisk praksis?" og har blant annet en lenke til Stig Roland Rask sine 10 råd om å forebygge fusk på internett. Han skriver blant annet:
  • Arbeidet er like viktig som resultatet. Legg vekt på prosessen - ikke bare på produktet.
  • Lær elevene/studentene at det er galt å fuske. Lær dem hvordan de skal bruke sitater og hvordan kildehenvisning skal foregå.
  • Aktivt valg av emne. Når elevene/studentene kan være med å velge selv vil de bli mindre fristet til å jukse.
  • Problematiser emnet i lag med elevene/studentene
  • Legg opp strukturen i lag med elevene/studentene
  • Følg opp arbeidet som gjøres
  • Samarbeid med kollegaer. Jobb tverrfaglig
  • Publiser elevenes/studentenes arbeid på internett
  • Anvend søketjenester for å sjekke arbeidet som leveres

Vi er helt enig i at plagiatkontroll ikke bare kan være en teknisk eksersis. Studentene bør læres opp, sosialiseres inn i en fornuftig praksis og måte å arbeide på."

Vi har også lenker som omhandler juks i skolen:http://etikk.hifm.no/lenker.html#annet

teller på blogg og nettsted

Jeg har nå installert en teller på noen av mine blogger og nettsteder som viser nye og gjentagende besøkende - fra http://www.statcounter.com/ Der finner jeg lett all statistikk og er godt fornøyd.

tirsdag 19. januar 2010

Åpning av Senter for IKT i utdanningen


Skrev tidligere om oppretting av nasjonalt IKT-senter.

ITU går nå inn i det nye senteret som har adresse Tromsø. Direktøren er Sylvi Barman.Jenssen. På ITUs hjemmeside finner vi at de nå tilhører Senter for IKT i utdanningen fra 1.1.10 og " Senter for IKT i utdanningen skal arbeide aktivt for at IKT bidrar til økt kvalitet i opplæringen, styrket læringsutbytte og bedre læringsstrategier hos barn, elever og studenter. Dette innebærer å arbeide for at utdanningssektoren bedre utnytter potensialet som ligger i IKT for utdanning, læring og innovasjon gjennom en helhetlig tilnærming til feltet IKT i skolen. Senteret skal også samle og gjøre tilgjengelig informasjon om utdanning og yrke, og gi støtte ved valg av utdanning og karriere.

Senter for IKT i utdanningen er en sammenslåing av utdanning.no, ITU, UNINETT ABC, samt noen oppgaver som tidligere ble utført av Utdanningsdirektoratet og Kunnskapsdepartementet. Senteret ble foreslått gjennom stortingsmelding nr. 31 (2007-2008) Kvalitet i skolen. Senteret vil ha hovedkontor i Tromsø, med avdelingskontor i Oslo. Sylvi Barman-Jenssen er tilsatt som direktør for senteret. "
Senteret har åpning 20. januar, med foredrag fra 19.januar av elever og andre. Vi kan delta i foredragene over Internett. De har hjemmeside, som vel får mye spennende innhold og er kommet på Wikipedia. Det skal bli spennende å følge senteret og se om det fyller mine behov.

fredag 15. januar 2010

Gratulerer Bent!!!


Bent Kamsvåg - jeg er så heldig å ha han som student i IKT for lærere. Visste jo at han var en habil friidrettsmann, men at han var så god :) Altaposten og Finnmark Dagblad skriver at han er tildelt TALENTSTIPEND fra North Energy. Gratulerer, Bent!

onsdag 13. januar 2010

bredbåndstilknytning i Norge - stor

Det er bare å lære seg det nye departementstittelen Fornyings-, dministrasjons- og kirkedepartementet og navnet på ministeren, Rigmor Åsrud, først som sist. Nyhet fra 7.1.10 Stadig flere bruker bredbånd. OECD-undersøkelse fra juni 2009 viser at Norge i dag har nærmere 1 650 000 abonnmenter. Økningen har vært på 90 000 på ett år. Bare Danmark (37%) og Nederland (38,1%) har flere bredbåndsabonnement i forhold til folketallet. 34,5% av befolkningen har bredbåndsabonnement, hver tredje person i Norge. Vi vet at flere personer i en husstand er knyttet til samme abonnement, og Statistisk sentralbyrå (SSB) melder at 78% av alle husstander i Norge har bredbåndsabonnement (2.kvartal 2009).

SSBs tall inkluderer også mobilt bredbånd. De finner at de som har mobilt bredbånd også har fast tilknytning.

Vi merker det i undervisningssammenheng at det nå er få (eller kanskje ingen?) som ikke har Internettilgang hjemmefra. Tidligere måtte de på jobb for å ha tilgang. Hva betyr disse tallene for tilgjengeligheten i Norge? Hvem har ikke tilgang?

fredag 8. januar 2010

innlegg på prosjektblogg

Nå skal aktiviteten ved HiF registreres på ForskDok og jeg har, når jeg var så godt i gang, oppdatert bloggen og nettstedet som hører til forskningsprosjektet "Teknologi i nord. En kompetanseskaper for en fremtid i nord"

Som formidling fra prosjektet "Teknologi i nord" hadde vi to innlegg på Forskningsdagene 2009: - ett i Hammerfest 23.09.09 og ett i Alta 24.09.09. Birgitte Bentsen og meg, Liv Byrkjeflot, sammen med elever og lærere ved skoler i den aktuelle byen. Se teknologiinordinnlegg. Se Bibsys: Hammerfestinnlegg og Altainnlegg

Som formidling av forskning fra prosjektet "Teknologi i nord" gjennomførte Liv en "Oral presentation" ved ESERA 2009 i Istanbul: "The use of Web-logs in Discussions on conceptual knowledge". Det var to medforfattere - Dag Atle Lysne og Margaret Lloyd. Se ellers teknologiinordblogg og Bibsys

Nettstedet til prosjektet "Teknologi i nord. Teknologi og design som en kompetanseskaper for fremtid i nord. " med tilhørende nyhetsblogg http://teknologiinord.blogspot.com Bibsys: prosjektet og nettstedet

Nettstedet eTikkweb Dette nettstedet blir ikke oppdatert videre.

Nettstedet til prosjektet "Spill og læring" http://dkspill.hifm.no/