tirsdag 24. november 2009

IKT for lærere 1 - 2010 Snart søknad


Det blir mulighet for også å ta IKT for lærere1 i 2010 ved Høgskolen i Finnmark. Kurset er bygd over samme lest som IKT i skoleverket 2009, vi bytter bare tittelen.

Emneplanen finnes på HiFs nettsted. Der kan du lese:

"Mål for studiet

Etter å ha gjennomført dette studiet skal du:


  • ha kunnskap og erfaring til å bruke IKT som verktøy for eget arbeid i skolen, inklusivt som et didaktisk verktøy

  • kunne planlegge bruken av og bruke tekniske verktøy og programvare til faglig støtte, til faglig kommunikasjon og til utvikling av multimodale fagtekster

  • ha kunnskap om lovverk og etiske problemstillinger som regulerer bruken av IKT

  • ha grunnleggende (prinsipiell) kunnskap om teknologien og datamaskinas virkemåte for å kunne møte de raske teknologiske endringene

  • ha reflekterte holdninger til bruk av IKT

Målgruppe og opptakskrav
Studiet er primært et valgfritt emne for studenter på allmennlærerutdanningen. Studiet er også åpent for andre som ønsker å lære mer om temaet, som lærere som ønsker å ta videreutdanning. Opptakskravet er generell studiekompetanse."


Du kan se i studentbloggene fra pågående studium, hva vi har jobbet med. Anne-Kari skriver om å lede nettmøte 17.11. Nettmøte uke 47, Ann-Lisbeth la 16.9. ut en Photo Story-fil du kan se og Marianne viser noen bilder hun har behandlet på ulike måter 3.9.


Det kreves at du kan jobbe godt på egen hånd, da studiet har få samlinger.


onsdag 30. september 2009

bloggere i IKT i skoleverket 1 2009


Andreas
Anne-Kari
Ann-Lisbeth (Rettet opp adressen)
Anette
Arve
Bent
Bente (lagt til 5.2.10)
Bernt
Camilla
Erlend
Jan Erik (glemt ut, lagt til 14.11)
Jenny-Helene
Kari-Ann
Line
Line Jeanette
Marianne
Silje
Siv K. (adressen var blitt feil, rettet)
Sten Yngve (rettet feil adresse)
Tone
Tove
Torill
Venera
Vibeke
Zdravko(lagt til 16.10)

Åpne standarder i stat og kommune

25.9.09 ble det vedtatt en ny forskrift om bruk av IT-standarder av Fornyings- og administarsjonsdepartementet.

I info fra departemenetet"- Å ha lik tilgang til offentlig informasjon er en demokratisk rett. Derfor må det offentlige bruke åpne formater. Med denne forskriften sikrer vi lik tilgang for alle til innhold fra alle offentlige nettsteder - også de kommunale, sier fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys".

De nye standardene gjelder nå både for kommune og stat:

" Alle brukere skal ha lik tilgang til offentlig informasjon og tjenester på Internett. Staten skal ikke diskriminere brukere med bakgrunn i hva slags teknisk utstyr og programvare de benytter. Gjennom dette vedtaket gir vi brukerne en rett til å se eller spille av multimediamateriale fra staten i åpne formater, som ikke er låst til enkeltleverandører i markedet, sier fornyingsminister Heidi Grande Røys.

I kortform er regjeringens vedtak dette:

  * På statlige Internett-sider er det fra 1.1.2012 obligatorisk å publisere multimediainnhold i åpne formater.
  - For video skal det benyttes Theora/Vorbis/Ogg eller H.264/AAC/MP4.
  - For lyd skal det benyttes Vorbis/Ogg, MP3 eller FLAC/Ogg.
  - For bilder skal det benyttes JPEG eller PNG.
  * Ved utveksling av dokumenter som vedlegg til e-post mellom staten og brukere er det fra 1.1.2011 obligatorisk å benytte dokumentformatene PDF eller ODF.
  * Versjonsendring: fra 1.1.2010 er det ODF versjon 1.1 som skal benyttes.
  * Tegnsettstandarden ISO10646, representert ved UTF8, skal legges til grunn for alle nye IKT-prosjekter i staten. Fra 1.1.2012 skal UTF8 benyttes ved elektronisk informasjonsutveksling. Det er åpning for å gjøre unntak fra kravet i særlige tilfeller.

Vedtaket om UTF8 er et viktig steg i retning av at offentlig sektor skal håndtere samiske tegn og tegn fra andre språk på en korrekt måte." 

Hele referansekatalogen vers.2.0 er tilgjengelig som pdf-fil.

Hva innebærer det for skolen? 

onsdag 9. september 2009

frie digitale læremidler for videregående skole

ndla.no (Nasjonal digital læringsarena) er nå klar med noe innhold i digitale lærebøker. Nederst på sida finner du mulighet for å teste om nettleseren din har de rette programtilleggene. 

ITU har samlet noe debatt om digitale læremidler som gikk tidligere i år. Mange er nok redde for at dette bare blir et sparetiltak for fylkeskommunene.  Alle elevene i videregående skole har egen bærbar maskin og nå digitale lærebøker. Digitale lærebøker må vel være flerdimensjonale tekster. Er det slik at alle unge leser lett på datamaskina eller tar de utskrifter for å kunne sitte med blyant i hånda mens de leser, slik jeg foretrekker? Papirboka er den død eller ønsker vi begge deler?

tirsdag 1. september 2009

Istanbul - ESERA 2009


Istanbul er ok, også konferansen  ESERA 2009. Litt i største laget kansje, over 1000 deltakere og nesten like mange innlegg. 

Jeg er en av dem. "The use of web-logs in discussions on conceptual knowledge" by Liv Byrkjeflot*, Dag Atle Lysne*, and Margaret Lloyd*** Finnmark University College, Follumsvei 31, 9509 Alta, Norway ** Queensland University of Technology, Victoria Park Road, Kelvin Grove Qld 4059, Australia

onsdag 26. august 2009

Dataspill for småjenter - pengesluk


(Bilde fra NRK) Så nettopp en interessant repotasje på Forbrukerinspektørene på NRK TV. Det sosiale spillet Gosupermodel på http://Gosupermodel.comFlott at jentene finner et spill de liker, men dette er kritikkverdig. Gir seg ut for å være gratis, men jentene bruker penger på å kjøpe klær. Pengene betales over mobil. Interessant også at mobilen ikke bare er telefon, men også pengebok. Barna har mye nytt å forholde seg til og ikke minst foreldrene.

fredag 21. august 2009

kunnskapsministeren lover



(foto samfoto, fra Kunnskapsdept.)

CW skriver om kunnskapsminister Bård Vegard Solhjells innspill 

Utdanningsforbundets Helga Hjetland ønsker seg en it-veileder på skolene som også har teknisk kompetanse. Hun mener ministeren starter i feil ende.

Ministeren lover å styrke bruken av digitale verktøy i skolen ved:

"•Digitale ferdigheter skal styrkes i den nye lærerutdanningen og gjennom videreutdanningstilbud.
•Pedagogisk IKT-bruk blir en del av den nye rektorutdanningen.
•Det skal etableres et nytt nasjonale Senter for IKT i utdanningen, som blant annet skal drive veiledningen av skoler og skoleeiere.
•Det skal utvikles kvalitetssikringsverktøy for digitale læremidler."

Målgruppene for sentret er barnehagene, grunnskolen, videregående opplæring og lærerutdanningene og senteret skal etableres årskiftet 2009/10. 

onsdag 19. august 2009

undersøkelse IKT-bruk i skole



ITU Monitor er i nyhetene i dag. Startet i dag tidlig med NRK. Elevene bruker mindre tid på data i skolen nå enn de gjorde i forrige undersøkelse. Utstyret er topp, men pc-dekningen ikke nok og "Det er lærernes kompetanse og arbeidsmønster, samt usystematisk skoleledelse som er flaskehalsen i norsk grunnskole i dag", heter det videre i meldingen. ComputerWorld (bilde er tatt derfra) skriver om undersøkelsen.

ITU skriver om undersøkelsen og inviterer til lanseringssaminar 19.8. i Oslo. Du kan se dette streamet.

blogg - læringsverktøy

Jon Hoem ved Høgskolen i Bergen disputerer nå ved NTNU. Han kan også treffes på blogg. Høgskolen skriver om avhandlingen.

"I si avhandling "Personal Publishing Environments" argumenterar forskaren for at ulike aspekt av "openheit" i internettmedia er vesentlege for den framtidige utviklinga og bruken av personleg publisering i skulen.

Hovudfokuset i avhandlinga er på design og bruk av læringsmiljø basert på konsept kjent frå weblogger."

Det nevnes bloggens ulike aspekt av "åpenhet" som viktig og at brukerorienterte teknologier , web 2.0, kan hjelpe brukerne med å utvikle nyttige læringstaktikker. Han bruker en kommunikasjonsmodell med ni mønstre som brukes til å diskutere og analysere åpenheten i publiseringssystem.  Så nå er det bare å få tak i avhandlinga for å bli klok. Vi trenger begrunnelser for å bruke blogg "riktig" i skolen.

mandag 3. august 2009

Samlinger i IKT i skoleverket

Det blir ingen samling i uke 34, vi tar ei samling denne høsten i uke 41.

Studiet er nettbasert med få samlinger. All forskning sier at det er viktig i nettbaserte studier å treffes ansikt til ansikt. Dette møtet tar vi i uke 41, da skal alle ha prøvd seg som nettstudent ei stund og stiller med egne erfaringer. Det er ingen obligatoriske samlinger.

lørdag 1. august 2009

oppstart av IKT i skoleverket i uke 34

Hei og velkommen til IKT-studium for lærere ved Høgskolen i Finnmark. Du som er tatt opp på studiet, skal ha mottatt en sms fra meg om å lese på denne bloggen.

Oppstart uke 34, tirsdag. Jeg legger ut stoff og dere tar tak i det når det måtte passe på døgnet. Studieplanen finnes på HiFs hjemmeside. Hovedpensumboka: Vibeke Bjarnø og andre 2008: Didiktikk - digital kompetanse i praktisk undervisning Fagbokforlaget. Boka er bestilt til bokhandelen i Alta, men dere ønsker kanskje å kjøpe via Internett. Legg gjerne inn en kommentar om studieplanen og hvor du eventuelt kjøper boka.

Jeg vil i uke 34 på tirsdag legge ut planer for organisering av undervisninga og de første oppgavene. Helt nettbasert opplegg er forholdsvis nytt for meg og kanskje for deg. Derfor trenger vi rammer og organisering for å føle oss som en klasse og i undervisnings-/læringssituasjon. Vi vil bruke Fronter, som vel er kjent for alle, men først i uke 34. Legg gjerne til en kommentar om dine forventninger.

onsdag 22. april 2009

IKT i skoleverket høsten 2009 ved Høgskolen i Finnmark

Vi starter et nytt videreutviklet kurs for IKT i skoleverket ved HiF denne høsten. Tittelen på kurset er  ikke dekkende, men vi var for sent ut til å få endret tittelen dette semesteret.  Se ellers beskrivelse av kurset på hjemmesiden vår http://www.hifm.no/it gå videre til kurs og det vil etter hvert komme en egen side for IKT i skoleverket.

Jeg har hatt mange hyggelige telefoner og epost fra aktuelle studenter. Kanskje vi her kan ha en kommunikasjonskanal. Legg inn en kommentar. Jeg får inn kommentarene til godkjenning før du ser dem her i bloggen.

De spør om samlingene: Studiet blir nettbasert og ingen samlinger er obligatoriske. Har satt opp ukene 34, 41,6, 19 (ukeslutt). Disse er i reserve om det blir påkrevd! Jeg mener at kanskje første samling er viktig for å skape et godt læringsmiljø i studentgruppa. Nå ser det ut til at uke 34 er en svært uheldig uke, plaleggingsuke i skolen. Ikke rart at jeg fant ei uke som ikke kolliderte med samlinger i kurs som kunne tas parallelt, jeg ser det nå - amatør :) Vi skal jobbe mye online med ulike kanaler, kanskje den beste tid for samling er uke 41, når spørsmålene og problemene er opplevde? 

  • Studiet gir videreutdanning for lærere i grunnskolen, i videregående skole, og fordypning for studenter på lærerutdanningen
  • Det kreves at du har datamaskin og Internettilgang. Vi skal bruke webkamera og mikrofon, digitalt kamera og muligens videokamera, så det må du ha tilgang til.
  • Vi vet at nettbaserte kurs krever mer av studenten. Derfor må du helst ha grunnleggende ferdigheter i bruk av datamaskin og kunne jobbe selvstendig. 

fredag 17. april 2009

Heidi Grande Røys - delte meninger


På ITUS sider kan vi lese at vår fornyingsminister har startet en artikkelserie og debattsted som skal vare fram til 29.mai. I forhold til saken under med Pirat-dommen, vil H.G. Røys høre meningene til folket. Hun har ulike debattredaktører innen tre tema. 

"Åpen, fri og tilgjengelig er tema for den første debatten som starter i dag. Spørsmålene som blir reist er blant annet: Hva kan vi gjøre for å sikre kulturarven på nett? Er det grunn til å tenkje nytt og annleis rundt eigarskap og distribusjon? Hva innebærer personvern på nettet? Hvor går grensene mellom personvern og ytringsfrihet?

- Vi har i dag høringsordninger som gir regjeringen nyttige innspill fra organiserte interessegrupper når vi utvikler politikk. Med dette forumet ønsker jeg å flytte den politiske debatten nærmere folket og trekke representanter for delingskulturen inn i politikkutviklingen, sier Grande Røys."

Det skal bli interessamt å følge. Se http://deltemeninger.no

The Pirate Bay - dommen er falt i dag kl.11

Alle fire er dømt til ett års fengsel og 30 millioner kroner i erstatning til film- og plateselskaper. Dommen kom raskere enn vi forventet. Nå er jeg spent på selve dommen, venter at noen leser og tolker den for meg. 

I Sverige innførte de en ny piratlov som trådte i kraft 1.april i år.  CW skriver om loven."Den svenske regjeringen har gått inn for en ny lov. Loven gir rettighetshavere muligheten til å få informasjon om hvem som sitter på en ip-adresse. Dette kan de få via domstolen, om det er mistanke om piratkopiering. ...." mens i Norge "... Norge er det i utgangspunktet bare politiet som har rett til å få slike ip-lister. Tommy Stiansen i Nexicon mener å stå bak et system som kan gjøre ip-adresser til gateadresser, og har i USA fått hjelp av nettleverandører til å gjøre dette. Datatilsynet tviler sterkt på at han får til dette i Norge. I alle fall innen lovlighetenes grenser. "

Det foregår noen viktige kamper.

Fra NRK

fredag 27. mars 2009

Referat fra Norgesuniversitetets konferanse

I 2 dager har jeg deltatt i Norgesuniversitetets konferanse "Digitale utfordringer" i Oslo. Hovedtema var en første kikk inn i resultatet av 2008-monitoren (Norgesuniversitetets IKT-monitor). 24.3. var det om IKT i høgre utdanning, mens på 25.3. var det spesielt funn fra lærerutdanninga som presentertes. Jeg skriver her et resyme av det jeg oppfattet av første dag. Det var mye spennende for meg som nå jobber med kurset "IKT for lærere!" ved HiF. Dessuten traff jeg mange interessante personer i den sammenheng.

Tirsdag 24. mars IKT i høyere utdanning - på rett vei?

Velkommen fra Norgesuniversitetets direktør Eva Gjerdrum.
Hun presenterte Norgesuniversitetet og beskrev fleksibilitet i utdanninga som at studentene kan jobbe i eget tempo, nye undervisningsmodeller og at bruken av IKT til det som ungdom og politikere nå gjør, har et stort utviklingspotensiale.

Monitoren er finansiert at Norgesuniversitetet med Kunnskapsdepartementet og Kunnskapsdirektoratet.
- Kvantitative spørreundersøkelse med ledere, faglærere og studenter.
- Ønsker å si noe om utviklingen og danne grunnlag for skolers forbedring og forskning.

Åpning av konferansen ved statssekretær Åsa Elvik, Kunnskapsdepartementet
Åse Elvik er ny i jobben – har vært der i 2 uker.
- Hun greidde seg godt og tok med St.meld. nr.17 og Stjernø-utvalget der vi ønsker å være i verdenstoppen og at vi ikke er det ennå. IT brukes lite i utdanningen og påvirker dermed ikke skolenes opplegg og innhold samt at ledelsen er lite aktiv innen feltet.
- Norgesuniversitetet viste i 2004 at nesten alle høgre utdanning har LMSer og bra infrastruktur, men fortsatt stor mismatch mellom bruken og muligheter for bruk av IKT.
- Hun mente det var et paradigmeskifte når MIT Open Access åpnet forrige uke. Alle forelesninger legges gratis ut. Harward i 2005 la ut forelesninger på Facebook og professor Nils Christi i 2006 la ut sine forelesninger på YouTube. Dette skjer uten at vi overskuer konsekvensene. Det trengs mer kunnskap om dette feltet.

The 2008 ECAR Study of Undergraduate Students and Information Technology , ECAR-fellow Judy Borreson Caruso, University of Wisconsin-Madison - ECAR
- Dette er en undersøkelse om studenter og IKT ved 2års og 4års høgre utdannings institusjoner i USA og neon internasjonalt.
- Studentenes egne oppfatning av skills, sosial nettbruk og mobiltelfonbruk er undersøkt.
- Resultatet fra 2008 var at de aller fleste studentene har egen laptop. Hele 70% har maskin nyere enn ett år. Studentene er mye online. 10% bruker mobiltilknytning til Internett daglig. Det er fortsatt dyrt og de trenger det egentlig ikke, fordi alle har laptop med Internett.
- Ipod brukes nesten hele døgnet og forskerne tror ikke studentene regnet med all online bruk som for eksempel pdaer og google map.

- Hvilket hovedfag de har betyr noe. Ingeniørstudenter bruker mer enn lærerskolestudenter. De bruker mest bibliotekdatabaser, presentasjonsverktøy, regneark og LMSer.

- Kjønn betyr også noe. Guttene laster ned mer musikk, lager lyd- og video. Alder betyr også noe.
- 82% av studentene deltok i sosiale nettverk der de deler bilder, videoer og musikk. Ellers bruker de nettverkene til å finne ut mer om folk og kommunisere med medstudenter. Judy Caruso mente å oppdage at studenter ikke ønsker å tilstå hvor mye de er på Facebook. Samme reaksjoner som ved avhengighetsforhold. ( En annen foreleser mente at dette var mer en fase i livet som interessen for jenter i en viss alder).
- Når det var spørsmål om sikkerhetsproblemer ved nettbruk var studentene noe (29%-20%) opptatt av virus, at det kan gi problemer ved jobbsøking, noen misbruker min info og cyberbulling eller cyberstalking.
- Med hensyn til oppfatning av egne skills sier Judy Caruso at jentene undervurderer sine ferdigheter, mens guttene overvurderer.
- Dessuten liker studentene å lære ved Internettsøk, de ønsker mer adekvat opplæring i IKT og ønsket at lærerne forstod hvilket nivå studenten var på.
- De yngre studentene ønsker mindre IT, de er på studiestedet for å møte mennesker og ha det gøy, mens de eldre ønsker med IT.
- Studentene liker LMSer. Det her de fleste klagene kommer om LMSet er nede.
- Judy mener at studentene ikke unnlater å komme på undervisning om foiler legges ut eller webcast. De skulle heller spurt om studenten ville vært mer borte, fordi studentene unnlater også å komme på forelesninger uten disse hjelpemidlene.
- Studentene liker utdelte foiler fordi de slipper å skrive så mye, kan prosessere info. i stedet og bruker som suplement.

- Judy inviterte oss til å delta i den internasjonale delen av undersøkelsen for 2009.

Globale perspektiver på IKT og endringer i høyere utdanning, professor Yngve Troye Nordkvelle, Høgskolen i Lillehammer
- Han er nettopp kommet heim fra opphold ved Berkley. Den dingsen lærerne snakket om var noe å slå av nettet i auditoriet med! Hva gjør studentene med laptoppen i klasserommet? De var løynere – de med laptop fikk en type spørreskjema og de ved siden av et annet.
- http://en.wikipedia.org/wiki/Arjun_Appadurai Arjun Appadurai definerer fem landskaper som Yngve Nordkvelle mener vi ser i klasserommet. 1. Ideoskapet 2. Etnoskapet 3.Ffinansskapet 4.Tteknoskapet og 5. Mediaskapet. Han snakket om teknologiske endringer som at teknologi er drivkraften til endring, innovasjoner kommer utenfra og noen absorberes raskt og noen seint. LMSene utfordres og Google overtar mange tjenester og Berkley legger forelesninger på YouTube.
- Vi hat teknologiske trender som nå at hver deltaker også er innholdsprodusent, bygging av kollektiv kunnskap og mye mer. Han var spesielt opptatt av trender som krever kulturelle egenskaper. Japanske studenter redd for å miste ansikt, men vil gjerne stille professoren i dårlig lys. Norske studenter er tause med militant motstand mot å delta i timene og diskusjon på nett. Er det velbegrunnet etiske bekymringer? Sykepleierstudent som er redd for å offentliggjøre feile beregninger av medisin, andre kan jo bruke den..

- Digitale mapper er en IKT-pedagogisk suksess, spesielt i profesjonsstudiene. Brukes på mange ulike måter og potensialet er utnyttet av noen få. Kanskje en ”bærekraftig” metodikk.

- KDs tilstandsrapport sier at arbeidsstedene er svært fornøyd med IKT-verktøykompetansen til de utdannede. Ved NAV er det 16000 ledige jobber, men ikke IT-jobber. Det er ikke poeng å konkurrere med kineserne og andre i IT-utdanning. Det er viktigere å bruke energien på heterogenitet enn på homogenitet (Victor Norman og andre). Gerard Heiberg mener kulturell forståelse er nøkkelen. Norske elever skal være verdensborgere. Yngve Nordkvelle satte opp Instrumentell bruk av IT mot global dannelse. Innen første punkt kan vi ikke konkurrere med Asia. Innovasjon er en ”kontaktsport”. Ikke helt uventet var konklusjonen: ”Koordinering av pedagogikk og IKT kreves!”.

Kvalitetsarbeid: Teknologiens potensial, seniorrådgiver Kirsti Rye Ramberg, NTNU
- Utdanningskvalitet er i skuddet – kan vi måle utdanningskvalitet? EU-ekspertgruppe prøvde å finne indikatorer for læringseffekt av IKTbruk. Målingseksempler for rangering av universiteter i verden der NTNU ble nr.17. Elearning Nordic 2006 måler opplevd effekt av hvordan foreldre og andre bidrar til læring.
- Hva er et godt læringsmiljø er kanskje bedre å ta fatt i? NTNU har 10 teser (2 omfatter IT). Der er ledelsen ved prorektor aktiv medspiller. Ledelsesforankring ar viktig. Tese5 handler om å bruke vitenskapelig litteratur og digitale læremidler. Her jobbes nå med OpenNTNU som er å legge kunnskapsproduksjonen åpen for verden. Tese 7 handler om web 2.0. Men hva er egentlig web 2.0? Wikipedia og ”medisinerwiki og eksamenswiki som dekker mye NTNU har jobbet mot som pensum og studentprosesser, initiativtaking og samarbeid.
- Kanskje vi har en eldre generasjon lærere som ikke vet hva de unge bruker IT til? Rektor ved NTNU har startet blogg, mens blogg muligens er ute blant de unge.
- Hun mener vi kan åpne for rangering av lærere, synliggjøre de gode foreleserne som kan brukes i rekrutteringsøyemed.

Funn og analyser fra Norgesuniversitetets IKT-monitor, Tove Kristiansen, Janne Wilhelmsen og Jens Breivik, Norgesuniversitetet
- IKT-monitoren2008: Det er første gang den gjøres.
- Bakgrunn: Kvalitetsreformen, Program for digital kompetanse. Det var behov for dokumentasjon og møte forventninger, fordommer, myter med virkelighet og statusbeskrivelse.
- Populasjon: Universiteter, Høgskoler og private høgskoler med mer enn 500 studenter. Det ble 358 institutter(avdelinger) og 6 fagområder. Av de 358 svarte 288 ja på å delta, mens 188 leverte svar til slutt. Det er lederen (ofte dekan) som svarte og fordelte spørreskjema tilfeldig til fagansatte og studenter. 701 fagansatte svarte og 5686 studenter.
- Tema: Former for bruk og tid, arbeidsmåter, tilrettelegging, kompetanse, holdninger, kultur for deling og samarbeid, strategier og fremmere. De sier ikke noe om hvert enkelt institutt i forhold til de andre.
Funn: Bruk av IT:
- Studenter: Det var lite bruk av datamaskin på studiestedet til studiearbeid. Mer bruk hjemme og mer bruk til private gjøremål. Sammenligner de med ITUs monitor om videregående skole viser det seg at vgs.elever bruker datamaskina mer på skolen enn studenten, mens studentene bruker datamaskina mer hjemme enn vgs.elever.
- Kvinnedominerte fag bruker IT mindre enn mannlige. Er grunnen forskjell på lærerne, fag eller hva jobben etterpå krever?
- Alle søker etter info. via IT, men urovekkende at de ikke bruker fagdatabaser. Selvfølgelig brukes IKT til tekstbehandling, men nesten aldri blogg eller wiki. Prsentasjonsverktøy som vgs.elever bruker mye, blir nesten ikke brukt i høgre utdanning.
- Studentene bruker nesten ikke epost lenger og lærerne bruker epost svært mye. Generasjonsskille her? Studentene bruker sosiale nettverk og chat mye.
- Når det gjelder studenters arbeidsvaner viser det seg at de studentene som samarbeider mye også bruker IT mer variert. Samtidig arbeider fortsatt studentene mer kreativt med It hjemme.

Fagansatte:
- Bruker datamaskina mest til forskning og undervisningsrelaterte oppgaver, men lite i undervisning. Søkemotorer bruker de mer variert enn studentene. Studentene bruker sosiale nettverk mens lærerne bruker mye epost.
- Når det gjelder bruk av læringsressurser ser det ut til at IKT i undervisningen er det samme som Powerpoint. 97% av lærerne gjør foilene tilgjengelig for studentene. En myte er at studentene ikke har nytte av forelesningsfoilene og publisering fører til lavere frammøte på forelesninger. 97% av studentene sier de har ganske god og bedre nytte av foilene. Det er ulikheter etter fagområde som kan avspeile faglige forskjeller. På juridiske og samfunnsfaglige studier har studentene større nytte enn ved humanistiske og estetiske fag. De eldre studentene og de studentene som bruker mest tid på studiene melder om stor nytte.
- Når det gjelder oppmøte var det en stor ”vet ikke”-prosent. Dekanene svarte mest ”vet ikke”, faglærerne vet heller ikke, men ikke så mye som dekanene. Studentene svarer også mye ”vet ikke”. Forskerne tror de stilte spørsmålet feil; kanskje det skulle vært ”… mer borte enn uten publisering?” Studenter er jo borte fra undervisning.
- I og med at PowerPoint er det som oftest nevnes, tror forskerne at alle ikke er klar over at for eksempel video er IT.
- Både faglærere og studenter bruker LMSer, 85% svarer ja. Høgskoler bruker mer enn universitetet, økonomifag bruker mer og mest variert, mens humanistiske/estetiske fag bruker diskusjonsforum mest.

Holdninger til IT:
- De ansatte er stort sett positiv, forenkler hverdagen mhp fagstoff, følge opp studentene og samarbeide med kollegaer. Når det gjelder generasjonsskifte med 50% lærere over 50år, så viser undersøkelsen litt overraskende at det er viktigere hvor lenge de har vært ansatt. De bruker mer IKT i starten av jobbkarrieren.

Betingelser for bruken av IT:
- Monitoren omhandler strategier, virkemidler, tilgang og støtte, kultur for deling, kompetanse og holdning. Tilgangen er god, infrastrukturen god og mange bruker egen PC. 2 av 3 ønsker mer opplæring og mer tilpasset opplæring. Studentene sier de får mest hjelp av medstudenter, lærerne teknisk støtte og hjelp av kollegaer. Dekanene sier det er frivillige kurs og noe interne seminarer.
- Når det gjelder strategier i planer sier få dekanene at de har egne it-planer, men dekker mye i andre planer. 15% av dekanene sier de ikke har strategiplaner eller handlingsplaner. De som har planer har mest om KT i undervisning og læring, men svært lite om digitale bibliotekressurser.
- Ledelsen mener at ildsjeler og engasjerte medarbeidere er viktigst for å fremme bruk av IKT i undervisning. Deretter kompetanse og interesse, engasjement og støtte. Økonomiske insentiver har de lite tro på. Faglærerne mener kompetanse og interesse er viktigst med ildsjeler som neste.
- De største utfordringene dekanene ser nå er IKT-relatert fusk.

Hovedinntrykket her er at både studenter og fagansatte er positiv til IT. Det brukes i begrenset grad både tidsmessig og i omfang, så her er et stort uutnyttet potensiale. Ledelsen scorer høyt på de minst forpliktende virkemidlene.

Rapporten er forventet i juni 2009.

Samhandling med blogg og wiki: Praksis og muligheter, senioringeniør Susanne A Kjekshus Koch, Universitetet i Oslo
- Innholdproduksjon og samhandling er interessant
- Avklaring med opphavsrett (hvor mye ønsker institusjonen og den ansatte å dele? Hvem er eier?), lisensiering (Creative Commons), nye roller (har studenten informasjonskompetanse?), redaktøransvar.
- eksempler Wiki, CityZendium (CZ er kvalitetssikret), Sammensatte tekster.

LMS – bedre enn sitt rykte?, seniorrådgiver Jan Alexandersen, Universitetet i Tromsø
- refleksjoner etter 10 års bruk av LMS i UiTø
- brukt store ressurser og lever godt med løsningene
- LMSen er symbol på endringer i høgre utdanning
- betingelse for fleksibel undervisning i større skala, mindre ”skreddersøm”?
- til nå: administratorer mest bruk for LMSen
- Har web 2.0 alternativ for LMSen?
- LMSen samhandler med strukturen i høgre utdanning

På høyden i en flat verden – hvordan globalisering, teknologi og innovasjon forandrer spillereglene, direktør Paul Chaffey, Abelia
Thomas Friedman ”The world is Flat” med 10 drivkrefter, der Paul Chaffey nevnte to viktige:
- Politiske beslutninger: Sovjet ute, Kina inn i WTO, Russland vil inn i WTO.
- Teknologiutviklingen, da spesielt Internett der data kan være hvor som helst og kan flytte verdikjeder. Vi trenger ikke legekontor/sykeshus for datasamling, men legen kan komme til pasient og finne data på Internett.

I Norge har 4 av 10 arbeidstakere jobber som krever høgskole eller universitet. Produktiviteten per ansatt er økt og bra er det i et høgkostland. Dessuten globalisering av kundetilfanget.

I høgre utdanning vil vi få endringer:
- mer modulbasert opplæring – tilpasset den enkeltes måte å lære på og faglig fordypning
- spillteknologi og similatorer – hvem skal lage undervisningsopplegg?
- Fasiliterte kunnskapsnettverk – intitusjonene må finne ut hvordan de skal forholde seg til for eksempel klasserom i Second Life, blogg utenom skoleblogger osv.

Avslutning, prorektor Jens Uwe Korten, Høgskolen i Lillehammer og nestleder i Norgesuniversitetets styre
Veien videre
- førstelektorkompetansen, stipendiatordning og dosentvurdering sterkere i bruk vha mer opplæringstilbud
- Sentre for fremragende undervisning
- Strategiske valg som samarbeid med næringsliv, ped.utviklingsarbeid, deling av digitale ressurser

fredag 13. februar 2009

Svenske FRA-lov igjen

Datatilsynet har også kommentar om FRA-loven den 12.02.  Søksmål ønskes reist for menneskerettsdomstolen. Det var opprinnelig en svensk organisasjon Centrum for Rättvisa som resite saken. Norsk avdeling av Den Internasjonale juristkommisjon støtter og viser til at den svenske loven kommer til å ramme andre lands borgere hardere enn svenske borgere. 

"Georg Apenes mener norske myndigheter bør ta sine forholdsregler på vegne av borgerne. 
- Det er ubegripelig for meg at statsråd Navarsete ikke for lengst har beordret de norske serverne flyttet tilbake til Norge, legger han til."

Jeg skrev om FRA-loven tidligere.

Datadirektivet igjen

Så kom nyheten om rettsaken om EUs Datadirektiv  Datatilsynet skriver om dommen.

10.2.09 kom det dom i domstolen i Luxenburg - Irland og Slovakia tapte. De stemte nei til direktivet fordi de mente at dette ikke er knyttet til markedsforhold, men til politi.

"I dommen skriv retten at direktivet er korrekt plassert. Retten slår også fast at direktivet er avgrensa til dei tenestene som leverandørane har, og ikkje regulerer politiet eller rettsvesenet sin bruk. Direktivet rettar seg difor fortrinnsvis til den interne marknaden. " 

Seniorrådgiver i Datatilsynet, Guro Slettemark sier videre :"Det er framleis eit ope spørsmål om Datalagringsdirektivet blir implementert i norsk rett av eit stortingsfleirtal, fastslår Slettemark. - Styresmaktene har eit val. I den vidare prosessen er det grunnleggjande spørsmålet kor langt dei er villege til å gå når det gjeld tilrettelegging for overvaking av borgarane"

Mer om loven på Datatilsynets sider søkeord datadirektiv

onsdag 4. februar 2009

IKT-konferanse i Alta

IKT-konferansen 2009 "Bedre læring - den femte grunnleggende ferdighet" arrangert av Fylkesmannen i Finnmark og Høgskolen i Finnmark, er akkurat over etter to dager med mye interessant fra podiet og sesjoner. Hovedtalere var Eldar Dybvik, seniorrådgiver hos Fylkesmannen i Vestfold, Ola Erstad, professor i pedagogikk ved UiO og Carl Fredrik Dons, førstelektor i pedagogikk ved HiST.

E. Dybvik fikk vekket deltakerne med sine aktiviteter som det å tegne en "selvpålagt begrensnings"-person og så en person som ser muligheter. Poenget kom klart fram i forhold til #IKT, skole og samfunn - muligheter og selvpålagte begrensninger". Ola Erstad som har vært svært sentral i ITU og har skrevet bok om "digital kompetanse i skolen - en innføring", sa vi nå kan sløyfe epørsmålstegnet i "På vei mot digital kompetanse i skolen?" Han ga oss en oversikt over offentlige dokumenter, gode eksempler fra noen av de mange skoleprosjektene han er involvert i og la spesielt vekt på viktigheten av den brukerorientert innholdsproduksjon som verdensveven gir muligheter for. 

Ellers har vi deltatt i praksisfeltets innlegg og workshops som bruk av PhotoStory og MovieMaker i naturfag ved Bøkfjord oppvekstsenter, hjemmesider ved Forsøl skole, wiki ved Hesseng flerbrukssenter og mye mer.

torsdag 29. januar 2009

Legger til gadget - etiketter

Har lagt til gadgeten etiketter og ser at mine må omarbeides. Det trengs litt tenkning og blir nok en større jobb, tror jeg.

onsdag 28. januar 2009

Personopplysningsloven og -forskriften

Personopplysningsloven er beskrevet nærmere på etikk-webben.

NOU 2009:1 Individ og integritet hører til Fornyings- og administrasjonsdepartementet. Den inneholder vurdering av situasjonen for personvernet i dagens samfunn. I kapittel 4.1 ser kommisjonen nærmere på begrepet Personvern. De foretar et skille mellom personvern og personopplysningsvern. Der det første er individuelt, handler det andre om reglene og standarder for behandling av personvernopplysninger.  Kap.2  oppsummerer rapporten. I delIII knyttes personvernet til teknologiske trender, mens delIV viser områder som de ser nærmere på: Personvern og medier, personvern for barn og unge, personvern i arbeidslivet, personvern i helsesektoren og personvern i samferdselssektoren. I kap. 19 foreslår personvern som en del av Grunnloven. Det ville styrke personvern i motsetningsforholdet til ytringsfriheten. Når jeg slår opp på ComputerWorld får jeg 152 artikler som treff på søkeordet Personvern. Mange av disse er innlegg i som støtter de problematiske områdene innen delIV. 

To saker har vi lest om i lokalavisa Altaposten i januar:

Altaposten 8.1.: En altamanns profil på Nettby er overtatt av andre. Slibrige meldinger er sendt ut til småjenter i mannens navn. Saken er meldt til Politiet i Alta. Politiet kontektet VG for å få stengt mannens profil. De mener det vil skje i løpet av dagen. De sier at de har hatt noen få slike saker tidligere og mener de vil finne de som står bak.

Altaposten 19.1.: "Vant sak mot Kripos". Datatilsynets personvernnemd pålegger politiet å slette gamle data. Det er altamannen Hans Jørgen Strøm som har klagd politiet inn for tilsynet. Saken får stor betydning fordi den slår fast at Datatilsynet kan overprøve politiets bruk av data, siterers det fra Aftenposten. ComputerWorld omtaler også denne saken.

Personopplysningsforskriften utfyller personopplysningsloven.Tekstbehandling som del av annen behandling av personopplysninger er enten fri, skal meldes eller konsesjonspliktig. $13 pålegger behandlingsansvarlige å sørge for informasjonssikkerhet også hos kommunikasjonspartnere og leverandører.Dokumenterte planlagte og systematiske tiltak kvalitetstyring, internkontroll og informasjonssikkerhet er sentralt. $2 angir rammen for dette arbeidet. Dokumentering av planlegging og gjennomføring av ansvarlige, risikovurdering, sikkerhetsrevisjon, avvik, folk, taushetsplikt, sikring av konfidensialitet, tilgjemgelighet og integritet m.m. Beslutninger og rutiner skal dokumenteres og gjøres kjent for medarbeidere og tilsynsmyndigheter.

lover og forskrifter - informasjonssikkerhet

Undervisning i IT130 - Informasjonssikkerhet i bachlorstudiet i IT ved HiF som beskrevet i tidligere blogg omfatter disse lovene og forskiftene og fordeles mellom studenter og lærer.

Nyere lover:

studentbloggene finnes her:

undervisning - lover og forskrifter i Informasjonssikkerhet

I kurset IT130-Informasjonsikkerhet ved bachelorstudiet i IT ved HiF jobber vi nå med Kap.3 i Håndbok i datasikkerhet om Lover og forskrifter. Lovene og forskriftene har vi delt mellom oss, studenter og lærer. Hver student presenterer resultatet i egen blogg. Studentene ønsker å trene i å skrive faglige tekster med referanser.

Sentralt i pensum er begrepene innen informasjonssikkerhet: konfidensialitet, integritet, tilgjengelighet og det nye ikke-benekting (uavviselig). Etter hvert skal studentene kunne knytte disse begrepene også til lovene og forskriftene. Oppgaven denne gang er å skrive om hensikten med, målgruppa for loven/forskriften og ellers hva den handler om. Det er fint om de finner nyheter som er relevante.

fredag 9. januar 2009

Finnmarksmøte i DND


Torsdag 8. januar møtte 20 personer på tre steder (Alta, Vadsø og Kirkenes) til møte via videokonferanse. Det mangler faggrupper i Finnmark. Derfor har Dataforeningen Finnmark i høst gjennomført en ”ildsjel”undersøkelse. Det har vært stor oppslutning om undersøkelsen.

De fagområdene som det var mest interesse for:

  • Fri programvare / Open Source
  • Informasjonssikkerhet
  • Mobil kommunikasjon

Det var et arbeidsmøte der deltakerne viste stor entusiasme for å få til noe faglig aktivitet i løpet av 2009. Altamiljøet ønsket å synliggjøre all IT-aktiviteten i byen. Vi vil starte med å besøke hverandres virksomheter og sammen lage interessante faglige seminarer for egen utvikling. Vi kan bruke DND sentralt som gjør mye av den praktiske jobben med seminar.